Sir Tauhid Alhaj

Wednesday, July 15, 2009

Masih ingat kah peritiwa Natrah

Saat-saat bahagia pasangan Mansor Adabi bersama Natrah

Kalaulah Natrah tahu...
Kisah budak perempuan bernama Natrah yang dibela sebuah keluarga Melayu tetapi direbut bapanya, seorang Belanda, menggemparkan Tanah Melayu. Selepas 59 tahun, peristiwa murtad itu terus diperkatakan.

PEMERGIAN Bertha Hertogh, atau nama Islamnya, Natrah, 72, pada 9 Julai lalu, disifatkan bekas penulis dan penyelidik untuk majalah Dewan Masyarakat, Datin Fatini Yaacob, 50, sebagai satu pengakhiran kepada penderitaan wanita malang itu.
Fatini pernah menjejak Natrah sehingga ke Belanda dan Amerika Syarikat (AS) kira-kira 20 tahun lalu untuk merungkai kisah pencetus Rusuhan Natrah yang berlaku di Singapura pada 1950 itu.

Natrah, yang dilahirkan pada 24 Mac 1937, menjadi rebutan antara ibu angkatnya, Che Aminah Mohamad, dengan keluarga kandungnya yang berasal dari Belanda.
Sebelum itu, Natrah ditinggalkan ibunya, Adeline Hunter, di bawah jagaan Che Aminah ketika berumur lima tahun di Jawa setelah bapanya, Sarjan Adrianus Petrus Hertogh, ditawan tentera Jepun. Sepanjang berada di bawah jagaan Che Aminah, Natrah dididik dengan agama Islam dan adat Melayu.
Setelah berpindah ke Singapura, Hertogh menuntut Natrah dikembalikan kepadanya.

Pada mulanya Che Aminah memenangi hak penjagaan ke atas Natrah. Namun tindakannya menjodohkan Natrah dengan Mansor Adabi, seorang guru berusia 22 tahun, mengeruhkan keadaan kerana Natrah baru berumur 13 tahun.
Undang-undang Belanda menetapkan remaja di bawah 16 tahun tidak boleh dinikahkan dan pernikahan itu berlangsung di Singapura yang mengamalkan undang-undang British.


Tinggal kenangan;
(dari kiri)Peguam Ahmad Ibrahim,Natrah,Cik Aminah,Mansor Adabi(suaminya)bapa angkat Mansor M.A Majid


Akhirnya, pernikahan itu dibatalkan dan Natrah dibawa pulang ke Belanda. Ketika di Belanda, Natrah dimurtadkan, sekali gus mencetus kemarahan warga Singapura dan Tanah Melayu. Akibatnya, sebanyak 18 nyawa diragut dan 200 lagi tercedera berikutan Rusuhan Natrah yang berlaku pada 12 Disember 1950.

Khamis lalu, 9Julai 2009 bersamaan 16Rejab 1430H Natrah dilaporkan meninggal dunia di Huijbergen, Belanda selepas lama menderita penyakit leukemia.
"Mengikut kajian dan pemerhatian saya sehingga hari dia meninggal dunia, Natrah tidak pernah mahu melupakan bekas suaminya, arwah Mansor Adabi, ibu angkatnya, Che Aminah Mohamed, keluarga angkatnya yang kini berada di Kemaman, Terengganu, dan kehidupannya di Singapura," kata Fatini yang kini merupakan Karyawan Tamu di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Malah, ujar beliau, hidup Natrah sejak dibawa ke Belanda yang dipenuhi dengan paksaan menyebabkan trauma yang berpanjangan.
"Hidupnya ketika itu dikelilingi polis setiap masa. Dia juga dipaksa untuk melakukan banyak perkara di luar keinginannya termasuklah melupakan Mansor, Che Aminah, keluarga angkat dan segala amalan yang berkaitan dengan Islam.
Setelah gagal menjejak Natrah di Belanda,Fatini(kanan)pergi ke AS dan bertemu Natrah di sana pada tahun 1989


"Sedangkan semasa di bawah jagaan Che Aminah, hubungan Natrah dengan ibu angkatnya itu cukup mesra dan penuh kasih sayang.
"Perkara ini diakui seorang pegawai Inggeris yang ditugaskan untuk menjaga Natrah ketika diletakkan di Jabatan Kebajikan Masyarakat di Singapura, Tom Eames Hughes, yang kemudiannya menulis kisah itu dalam bukunya bertajuk Tangled Worlds: The Story of Maria Hertogh (1980)," kongsinya.
Natrah cuba bunuh suami
Menjelaskan kenyataan itu dengan merujuk rentetan kejadian cubaan Natrah membunuh suami kedua sehingga mengakibatkan perceraian, cubaan membunuh diri dan kekerapan ibu kepada 10 orang anak itu dimasukkan ke wad sakit jiwa, Fatini menambah, ia turut dilihat dengan jelas olehnya ketika menemu ramah Natrah di AS pada tahun 1989.
"Setiap kali menyebut nama Mansor Adabi, air matanya bergenang. Malah, bahasa tubuhnya juga berubah. Padahal waktu itu dia sudah berumur 52 tahun.
"Semasa temu ramah pula dia berbahasa Inggeris sepanjang masa. Tetapi ada juga dia tersasul menyebut 'cabai kerawit'. Jadi sebenarnya dia masih ingat bahasa Melayu," kenang Fatini yang turut mengingatkan bahawa teman lelaki terakhir Natrah ialah seorang warga Indonesia.
Imbas;wajah ayu Natrah ketika berusia 13 tahun yg memaut hati Mansor Adabi


Menggambarkan perwatakan Natrah sebagai seorang yang lemah lembut, Fatini bagaimanapun mengakui sukar untuk sesiapa pun membaca kesengsaraan itu pada wajahnya.
"Dia bijak menyembunyikan perasaannya. Malah hubungannya dengan anak-anak amat baik," katanya.
Ketika berita Natrah meninggal dunia sampai kepadanya, Fatini masih dalam proses melengkapkan buku biografi wanita malang itu.
"Kematian Natrah menimbulkan rasa terkilan dalam diri saya kerana banyak lagi yang saya ingin lakukan untuknya.
"Selain melengkapkan biografi ini, saya berharap benar agar dapat membantu Natrah mengubah persepsinya terhadap banyak perkara.
"Kalaulah Natrah tahu arwah Mansor hanya berhenti berusaha mendapatkannya semula setelah menerima surat yang kononnya dikirimkan Natrah. Dalam surat itu, Natrah memberitahu Mansor tentang dia sudah memeluk agama Katolik dan meminta Mansor melupakannya...
"Kalaulah Natrah tahu ada seorang lelaki bernama JC Vermeulen yang selama ini berusaha untuk menghubungkannya semula dengan Mansor melalui surat-surat yang dihantar 'mereka'...
"Natrah juga berasa bertanggungjawab ke atas kematian yang berlaku dalam rusuhan itu sehingga menyangka ada orang mahu membunuhnya selama ini," ujar anak kelahiran Perlis ini.
Menyentuh tentang rusuhan yang berlaku, Fatini berpendapat ia berpunca daripada tindakan media tempatan Singapura yang bertindak melanggar sensitiviti agama Islam.
"Ia berpunca daripada provokasi media tempatan Singapura yang berkali-kali memaparkan gambar Natrah berlutut di depan patung Virgin Mary. Perkara itu menyentuh sensitiviti agama," luahnya.

Kronologi

• Fatini menjelaskan bahawa mengikut tulisan jawi nama Natrah dieja sebagai Nadrah
• Sehari sebelum Mansor Adabi meninggal dunia sempat menyerahkan 4 fail yang berisi surat-surat yang kononnya dikirimkan Natrah kepadanya,Kini surat-surat itu ada didalam simpanan DBP
• Fatini tidak dapan mengesahkan samada Mansor pernah melafaskan cerai keatas Natrah selepas Natrah memutuskan hubungan antara mereka berdua.
• Selepas empat bulan berhempas pulas membuat kajian menjejak Natrah ke Belanda dan AS dan menyelami penderitaan yang dialamai wanita itu.Fatini merasakan dia amat mengenali Natrah.”Hasil kajian itu membuatkan saya merasa ingin memeluknya.Tetapi ketika berjumpa dengannya,Natrah hanya memeluk anak-anaknya.Saya agak kecewa tetapi saya faham dia agak fobia dengan media.Tambahan dia tidak tahu apa yang saya lakukan”luahnya.
• Fatini berkonsi antara kejadian paling perit yang pernah diterima Natrah ialah berita Mansor berkahwin lain.”selepas itu dia hampir membunuh diri dan suaminya,ditahan polis,bercerai dan dimasukkan ke wad pesakit jiwa.”katanya

5 comments:

 1. jgn seronok aje kita kena insaf moral dari cerita ini.

  ReplyDelete
 2. saya masih ingat lagi,ayah belikan Dewan masyarkat.

  Majalah Dewan masyarakat ada siarkan siri khas ttg Natrah.masa tu saya sekolah rendah,dlm darjah 4@5.sedih sgt baca kisah perpisahan Natrah. Saya pesan dgn ayah supaya belikan majalah DM yang siri2 beriktnya. Ayah binding majalah tu.

  ReplyDelete
 3. terima kasih kerana kita dpt berkongsi sedih.saya pernah mengislamkan seorang india/hindu semasa saya di kluang Johor thn 1976.Bernama Md.Fauzi dari nama asalnya Krisnan.Seminggu dua kali saya menghantarnya ke Pej.Kadi Kluang,utk belajar Fardhu Ain.Saya telah terputus hubungan dgnnya.Tapi saya trdengar cerita ia berada diChaah dan masih kekal islam.Alhamdulilah

  ReplyDelete
 4. Peristiwa murtad Natrah pada 1950 telah membangkitkan semangat jihad umat Islam seluruh nusantara melayu kerana ada kekuatan iman pada ketika itu, tetapi bagaimana dengan peristiwa ramainya orang murtad pada masa kini! Adakah umat islam sudah lemah iman selepas kemerdekaan mereka daripada penjajah barat?
  Sila bincangkan!

  ReplyDelete